facebook

Гроші закінчуються, а роботи немає: реальні історії українських заробітчан

В Україні майже до 10% зріс рівень безробіття, тоді як доходи громадян скоротилися приблизно на 8%. За пошуками гідного заробітку деякі українці вирушають на роботу до Європи, проте пандемія значно ускладнила цей шлях.

Пише - джерело.

Журналісти Апостроф TV підготували невеликий сюжет на цю тему.

Пандемія коронавірусу та численні локдауни залишили без роботи більш ніж півтора мільйона українців. Галина Підгірна з Тернопільщини – одна з них.

“Я працювала в училищі, викладала біологію. Але училище було маленьким, його закрили. Я залишилася без роботи”, – розповіла Галина.

Тож аби підзаробити, минулого літа вона вирушила до Чехії на роботу в онлайн-супермаркет.

“Там на тій посаді я заробляла тисячу доларів”, – додала жінка.

Чималі кошти доводилося витрачати на проживання та їжу. Незважаючи на це, жінка залишилася із гарними враженнями від роботи та заробітку. Через це вона вирішила отримати візу та знову вирушити до Праги.

“Поїхала додому, чекаю. І тут з 1 січня “Режим Україна” скасували. Чехія більше не виготовляє документи з “Режиму Україна”. Я знову, як то кажуть, залишилася ні з чим”, – зазначила Галина.

А от Світлана Бочкун не те що візу відкрити, а бодай запрошення від роботодавця отримати не може.

“Весь збір документів починається з цього запрошення мого, якого я не можу дочекатися вже 1,5 місяці”, – наголосила Світлана.

Вперше за кордоном жінка працювала восени на заводі з виробництва одягу. В Україні на маму чекала шестирічна донька.

Читайте також:  У Польщі підвищать мінімалку: скільки зароблятимуть українські заробітчани

“Мені було дуже тяжко, набрякали ноги, коліна дуже болять досі – вже місяць. Але я отримала величезне задоволення. Ти все одно більше собі дозволяєш, я могла більше чого купити донечці”, – згадує Світлана.

За фахом Світлана – вчителька молодших класів У рідному Конотопі вона заробляла мінімалку. У Польщі ж українка мала майже вдвічі більший дохід.

“Я вже півтора місяці в Україні, час збігає, гроші закінчуються, нові не заробляються. Я зателефоную до Польської агенції, яка зможе, можливо, безкоштовно, швидше зробити це запрошення”, – резюмувала Світлана.

Експерти стверджують, що охочим заробити за кордоном доведеться запастися терпінням. Інший варіант – шукати роботу в Україні.

“Роботодавці не готові запрошувати до себе українців, тому що вони самі не знають, коли закінчаться обмеження, і коли вони зможуть почати працювати. Ліпше перечекати вдома, дочекатися закінчення карантинних обмежень і вже потім спокійно їхати і працювати”, – зазначив президент Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

У Державному центрі зайнятості стверджують, що робота в Україні є.

“Робітник з інструментом – від слюсарів до електрозварювальника. Також це сфера обслуговування, кур’єрська доставка, сфера надання побутових послуг. На такі професії, як швачка, наприклад, дуже великий попит. І водії тролейбусів, трамваїв, автобусів”, – наголосила заступниця директора Департаменту реалізації політики зайнятості Олена Мельник.

У цих професіях можна заробити у середньому вісім тисяч гривень на місяць. Однак, як кажуть фахівці, прибуток можна збільшити. Головне – мати бажання та наполегливість.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: