facebook

«Енергоатом» відключив енергоблоки через перевиробництво

Оператор атомних електростанцій України «Енергатом» вивів в резерв другий енергоблок Запорізької АЕС на вимогу системного оператора «Укренерго» про обмеження виробництва електроенергії.

Також планується додатково вивести в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС, а робота інших блоків буде приведена на близький до номінального рівень потужності, говориться в повідомленні «Енергатома», пише ThePage.

Пише - джерело.

Вивід в простій атомних блоків сумарною потужністю 2000 МВт пов’язаний з балансовими обмеженнями «Укренерго» на травень і червень 2020 в зв’язку з ростом генерації дорожчої за вартістю електроенергії сонячних (СЕС) і вітрових станцій (ВЕС).

Енергоблоки АЕС вимушено працюють на зниженій потужності або знаходяться в резерві з 21 лютого 2020 року. У період 19-20 квітня балансові обмеження досягали 2150 МВт. При цьому на зниженій потужності працювали 8 з 11 працюючих енергоблоків.

Обмеження роботи АЕС, які виробляють найдешевшу електроенергію, призведе до зростання частки більш дорогих видів генерації — теплової від спалювання вугілля, СЕС та ВЕС. Це призведе до зростання ціни електроенергії і підвищення тарифів для населення і промисловості. У свою чергу це призведе до зниження конкурентоспроможності української продукції додаткового тиску на доходи людей.

Читайте також:  Енергетики повідомляють про аварійне відключення світла

«Необхідно прийняття термінових комплексних заходів в енергосистемі з метою першочергового забезпечення повного завантаження всіх наявних потужностей АЕС в межах доступного балансу споживання з метою забезпечення кінцевих споживачів дешевою електроенергією», — відзначають в «Енергоатомі».

Також «Енергоатом» подав позов проти держпідприємства «Гарантований покупець» про стягнення основного боргу та штрафних санкцій в сумі близько 3 млрд грн за відпущену в лютому 2020 року.

Заборгованість утворилася в умовах дефіциту коштів через завищений «зелений» тариф для так званої «зеленої» енергетики — виробників електроенергії з поновлюваних джерел. Тому сонячні і вітрові станції на сьогоднішній день є головною загрозою для «Енергоатому». Вони генерують вкрай дорогу енергію, але мають законодавчу перевагу в її реалізації. В результаті електроенергія для українських споживачів стає набагато дорожчою, а населення очікує зростання тарифів.

Раніше Кабмін поклав на «Енергоатом» спеціальні зобов’язання для забезпечення суспільних інтересів в рамках ринку електроенергії. Компанія реалізує майже 85% відпущеної електроенергії «Гарпоку». Це основне джерело доходу для «Енергоатому» і ключовий важіль для утримання цін на електроенергію для населення.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: