facebook

Дистанційна робота та звільнення за рішенням роботодавця: Опубліковано текст законопроєкту про працю

На сайті Верховної Ради оприлюднено текст законопроєкту №2708 “Про працю”. Про це йдеться на сторінці документу.

Пише - джерело.

Найбільш важливі зміни цього законопроєкту стосуються звільнення працівника.

У разі звільнення працівника за ініціативою роботодавця компанія зобов’язана видати зарплату за два місяці наперед.

Сам трудовий договір може бути розірваний за ініціативою роботодавця у зв’язку з неявкою працівника на роботу протягом понад чотири місяці поспіль або 150 днів протягом робочого року в результаті тимчасової непрацездатності (якщо законодавством не встановлений триваліший строк при певному захворюванні). Також договір розриватиметься через відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад десять робочих днів поспіль.

Підставами припинення трудового договору можуть бути: закінчення терміну трудового договору, згода сторін, розірвання трудового договору з ініціативи працівника, розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, незалежні від волі сторін підстави, підстави, передбачені трудовим договором, або інші підстави, передбачені законом.

Натомість забороняється позбавлення роботи за участь у профспілках, скарги на роботодавця або участь у порушеній проти нього справі. Також не можна звільняти вагітних жінок та осіб, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною.

Змінюється термін попередження працівника про скорочення. Відтак, якщо загалом співробітник пропрацював у роботодавця менше, ніж 6 місяців, його попереджають не пізніше, ніж за 15 днів. Не пізніше, ніж за 30 днів попереджають, якщо співробітник пропрацював більше 6 місяців. Нинішня норма про попередження за 60 днів буде дійсна, якщо робітник пропрацював більше 5 років. За 90 днів попереджатимуть про скорочення, якщо працівник працював у цього роботодавця більше 10 років.

Читайте також:  Вчителька з Кіровоградщини, яка ходила на роботу невакцинованою, заплатить штраф у 17 тисяч

За згодою сторін ці терміни можуть бути компенсовані грошовими виплатами, але не менше середньоденного заробітку працівника за кожний робочий день зменшення терміну повідомлення.

Проєктом встановлена норма про те, що нормальною тривалістю робочого часу є 40 годин на тиждень. Якщо працівник хоче працювати менше цього часу, буде можливість домовитись про пропорційну оплату.

Відпустка для догляду за дитиною надається будь-якому із батьків.

Також законопроєктом надається можливість домовитись за гнучкий графік на тимчасовій або постійній основі при прийомі на роботу.

Гнучким режимом робочого часу передбачено такі форми: фіксований час, протягом якого працівник повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки; при цьому може передбачатися поділ робочого дня на частини; змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої на підприємстві (в установі, організації) норми тривалості робочого часу; час перерви для відпочинку і харчування.

Виконання роботи дистанційно не тягнутиме за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Дистанційні працівники розподілятимуть робочий час на свій розсуд, на них не поширюватимуться правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати нормальну тривалість робочого часу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: