facebook

Доведеться розщедритися: як додати період навчання у вузі до стажу для пенсії

Після 1 січня 2004 року час навчання у виші зараховується до страхового стажу тільки за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.

Пише - джерело.


“Апостроф” розповідає, як додати період навчання у виші до стажу.

Це визначається законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

При оформленні пенсії до страхового стажу зараховуються роки навчання на денному відділенні у вузі за період до 1 січня 2004 року. Підтвердженням факту навчання є диплом чи свідоцтва, посвідчення та інші документи, видані на підставі архівних даних.

Тим, хто навчався вже після 1 січня 2004 року, страховий стаж для пенсії враховується лише у випадку, якщо людина сама за себе сплачувала єдиний соціальний внесок (ЕСВ). Якщо ЄСВ не виплачувався, страховий стаж доведеться докупити.

Читайте також:  “Висотки біля озера на вулиці Ленкавського – не буде!” – Марцінків

Для цього необхідно звернутися до податкової за місцем проживання та подати заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Сума ЄСВ, яку необхідно сплатити, становитиме 2 860 гривень за один місяць.

При одноразовій сплаті ЄСВ за періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, її сума за кожен місяць не може бути меншою від мінімального страхового внеску на дату укладення договору помноженого на коефіцієнт два.

Договір про добровільну участь укладається на строк не менше одного року. При добровільному щомісячному внесенні виплат період таких виплат зараховуватиметься до страхового стажу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: