facebook

“Долар вразить українців у 2023 році, ніхто не очікував на такий курс валют”: експерти про те, чого чекати невдовзі

Україну чекає складний 2023 рік, падіння ВВП, висока інфляція. Ризики також зберігаються й у валютного ринку. При цьому експерти вважають: причин для чергового різкого стрибка курсу валют немає. Ймовірно, долар перебуватиме у відносно стабільному коридорі, а НБУ вдасться зберегти стабільність на ринку. Тому курс стане справжньою несподіванкою для тих, хто очікував на найгірше.

Пише - джерело.

Як інформує “OBOZREVATEL”, в Україні обсяг міжнародних резервів уже перевищив довоєнний рівень ($27,9 млрд). Ця сума може забезпечити фінансування 3,5 місяців майбутнього імпорту, що є достатньо для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду та НБУ.

“Якщо говорити про наступний рік, є домовленості вищого політичного керівництва нашої держави з Євросоюзом, США. Я дуже сподіваюся, що ми матимемо нову програму з МВФ і ми зможемо профінансувати наш дефіцит державного бюджету ($38 млрд) повною мірою без участі Нацбанку в монетизації”, – розповідає доктор економічних наук Василь Фурман.

Керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій вважає, що курс долара може бути нижчим за 40 грн/$. “Ми бачимо, що ситуація може змінюватися щодня. Майже все в прогнозах залежить від того, як розвиватиметься ситуація на фронті. Але якщо ми виходимо з припущення, що до кінця наступного року є можливість закінчити активну фазу війни, офіційний курс не зміниться”, – каже Паращій.

Головні прогнози курсу долара на 2023 рік (складені НБУ):

банки – 43,23 грн/$; підприємства – 41,93 грн/$; фінансові аналітики – 41,38 грн/$.

Старший економіст CASE-Ukraine Володимир Дубровський упевнений, що головним чинником для утримання курсу долара є фінансова допомога міжнародних партнерів. Країни ЄС та США вже підтвердили свій намір надати Україні необхідну допомогу 2023-го. Тому великих загроз для курсу немає, вважає експерт.

У бюджеті наступного року передбачено курс долара у розмірі 42,2 грн/$. Однак, тут варто нагадати, що уряд із завидною регулярністю складає неправильні прогнози курсу. За останні кілька років до бюджету жодного разу не заклали курсу долара, який навіть з урахуванням похибки відповідав реальному.

Читайте також:  Білий дім: США за зачиненими дверима донесли Китаю реальні наслідки надання зброї РФ

Валютні обмеження в Україні поступово послаблюватимуться. Так, у жовтні НБУ вже відкрив для українців можливість купувати валюту з його резервів за офіційним курсом 36,57 грн/$. При зростанні офіційного курсу до 40 грн/$ та купівлі на $100 тис., згідно з розрахунками експертів, за півроку можна заробити 340 тис. грн. Наразі діє ціла низка обмежень, частину з яких скасують у 2023 році. Наприклад, обмежено максимальну суму доларів, які можна зняти з рахунку.

Як правильно купувати долари і чи варто робити запаси

При покупці валюти насамперед варто визначитися зі своїми цілями. Золоте правило – диверсифікувати ризики. Передбачити вартість валюти професійні фінансові аналітики не можуть навіть у мирний час. Зараз, коли ніхто не може спрогнозувати, як швидко закінчиться війна та чи буде подальша ескалація, обґрунтованість прогнозів викликає сумніви.

Якщо Україна зможе досягти швидкої деокупації своїх територій, позитивні очікування від валютного ринку також можуть привести до суттєвішого зміцнення гривні. Повернення до курсу січня 2022-го малоймовірне, проте після закінчення війни гривня має всі шанси зміцнитися.

Диверсифікувати ризики можна поступово купуючи потрібну кількість доларів. Наприклад, із кожної зарплати. Тут також варто зазначити, що експерти радять мати невеликий запас готівкової гривні (суму якої може вистачити на два тижні).

Якщо ж у вас є велика сума в гривні, варто розглянути варіанти інвестицій замість покупки валюти. Це можуть бути як банківські депозити, так і державні цінні папери (ОВДП).

“Інвестиції мають бути в ті цінні папери та підприємства, які знаходяться у привабливих для інвестицій регіонах. Є альтернативні способи – криптовалюти. Я не підтримую це на 100%. Це може бути незначна частина в інвестиційному портфелі”, – радить інвестиційний банкір Павло Присяжнюк.

Загалом ситуація на валютному ринку безпосередньо залежить від перебігу військових дій. Україна здобуде перемогу над агресором, а окупаційні війська зазнають розгрому. Це допоможе зміцнитись і національній валюті.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: