facebook

“Долар перетнув критичну межу, ніхто не чекав на такий курс валют”: експерти про те, чи слід терміново йти в обмінники

ВУкраїні курс долара на готівковому ринку перетнув межу офіційного курсу тільки в купівлі, але тенденція зміцнення національної валюти є.

Пише - джерело.

Як інформує “Obozrevatel”, однак шансів, що долар буде коштувати 35 грн/$, найближчим часом небагато.

Універсал Банк, який емітує карти monobank, встановив курс готівкового долара у купівлі на 36,4 грн/$, що на 20 коп. нижче за офіційний курс НБУ. Звичайно, продавав банк долар вище за це “дно”, але тренд на зміцнення гривні останнім часом очевидний.

За підрахунками економіста Юрія Гайдая, якщо перед підвищенням офіційного курсу у липні минулого року розрив між ним та готівкою досягав 28%, а на піку готівкового курсу у вересні – 16%, то зараз ця різниця вже менша за 2%. Він вважає, що причини цього такі:

зменшення попиту на готівкову валюту у населення через можливість купити безготівку з подальшим розміщенням на депозитах у валюті, обсяги яких динамічно зростають;

Читайте також:  Влада Франківська сподівається отримати пів мільярда гривень кредиту до 1 квітня

відсутність емісії гривні з кінця минулого року;

збільшення пропозиції через сезонний продаж валюти аграріями, які готувалися до посівної та потребували гривневої готівки.

Експерти вважають, що теоретично курс справді може падати нижче за рівень 37 грн/$, але пересічним українцям навряд чи вдасться скористатися плодами цього тренду. “Курс долара по 35 грн/$ – це оптимістичні оцінки, які також мають право на існування. Але для населення це не стане можливістю купити долар по 35 грн, і товари в країні не подешевшають. З різних причин. Тому важливо, що курс валют відіграє для населення меншу роль, а отже займатися ціноутворенням без спекулятивної складової буде простіше, як і контролювати інфляцію в країні в майбутньому”, – вважає аналітик Максим Орищак.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: