facebook

Докаталися: власників моноколіс та самокатів штрафуватимуть на 17 тисяч грн, а можуть і посадити

Власникам моноколіс та самокатів можуть виписати штрафи

Пише - джерело.

Ще у лютому поточного року самокати та моноколеса визнали транспортними засобами. За порушення правил під час керування ними передбачено штраф, повідомляється в Telegram-каналі Автомобіліст.

При цьому пристрої, які можуть їздити зі швидкістю понад 50 км/год, не підпадають під ці категорії й будуть розглядатися як мотоцикли.

Відтепер за управління самокатом, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння щодо порушника, застосовуватиметься штраф у розмірі 17 тис. грн.

Також можна позбутися посвідчення водія відповідно до статті 130 Кодексу України про адміністративні порушення.

У разі крадіжки моноколіс така дія розцінюватиметься як незаконне заволодіння транспортним засобом та каратиметься за статтею 289 Кримінального кодексу України.

У Національному агентстві щодо запобігання корупції відповіли, чи потрібно українцям декларувати електросамокати та моноколеса.

За 2021 та 2022 рік вони як транспортні засоби не декларуються. Але в деяких випадках їх слід зазначати в іншому розділі декларації.

Читайте також:  Сьогодні відзначають 90-ті роковини Голодомору 1932–33 років

Насамперед потрібно звернути увагу на вартість транспортного засобу. Якщо вона перевищує розмір 100 прожиткових мінімумів, а за 2022 рік ця вартість складає 248 тис. 100 грн, тоді відомості про транспорт потрібно зазначити у декларації у розділі 5 “Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)”.

Якщо подаєте декларацію за 2021 та 2022 роки, тоді варто пам’ятати, що вказувати слід майно, яке належить не тільки вам, а й членам вашої родини або воно перебуває у їхньому користуванні.

У НАЗК уточнили, що якщо, наприклад, автомобіль було знищено у 2022 році внаслідок військової російської агресії, а знято з обліку у 2023 році, тоді відомості про нього потрібно вказувати у деклараціях за 2021 та 2022 рік.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: