facebook

Діти перевантажені. Українським школярам в Європі потрібне особливе ставлення — освітній омбудсмен

Україна має якнайшвидше врегулювати визнання освіти українських школярів за кордоном, а також домовитись і укласти угоди, які б гарантували особливе ставлення до дітей європейських країнах, куди вони поїхали, рятуючись від війни, вважає освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Пише - джерело.

“Зараз треба робити все, щоб ми не втрачали зв’язок з українською освітою і щоб наші діти отримували саме українську освіту”, — заявив він в ефірі “Українського радіо”.

Місяць тому, нагадав Горбачов, була укладена угода між Кембриджським університетом та Міністерством освіти щодо визначення освітніх відмінностей української системи і систем інших країн. Це допоможе узгодити предмети і зарахувати українським дітям те, що вивчать в іноземних школах. Проте це не вирішує проблеми вивчення української мови, літератури, історії і перевантаження дітей, які опановую дві програми одночасно.

“Їх треба окремо впроваджувати. Починаючи з березня, я пропоную і комітету Верховної ради, і міністерству освіти, і Кабінету міністрів укладати міжурядові угоди про те, щоб нашим дітям надавали протягом дня одну-дві години для роботи в дистанційному форматі з українськими вчителями. Бо дитина цілий день перебуває у школі (закордонній – ред.), потім повертається і змушена ще раз “йти” вже до української школи. Це неправильно. Це величезне перезавантаження і це дуже неконструктивно стосовно дитини”, — зазначив він.

Читайте також:  На Полтавщині після випускного малолітній хлопець потрапив до реанімації

На його думку, уряд замало уваги приділяє цьому питанню. Європейські країни своєю чергою застосовують до українських школярів власні правила.

“Ми отримуємо величезну кількість звернень, коли батьки запитують, що їм робити, адже дитина реально не може навчатися, бо не знає мови. Мовний бар’єр — це найбільш серйозно. Тому ми маємо допомагати нашим дітям, щоб ми отримали такі міжурядові угоди, де до наших дітей буде особливе ставлення. Розумієте, Європа у цьому сенсі ставиться до наших дітей, як до своїх. Але це не їхні діти. Це наші діти. Це наші громадяни, які мають повернутися”, — наголосив освітній омбудсмен.



Про вчителів, які поїхали за кордон

За кодоном лишаються близько 17 тисяч зі 440 тисяч всіх вчителів України, повідомив він останні дані. Він нагадав, що вони мають право працювати в українських школа дистанційно і не зобов’язані звільнятися.

“Їм ніхто не забороняє працювати дистанційно у своїй школі. Стаття 60-2 Кодексу законів України про працю встановлює, що людина сама визначає місце своєї роботи. А ті самодури на місцях, які забороняють людям працювати з-за кордону, хай почитають закони. Закон не забороняє людині, якщо є дистанційна форма, роботи працювати з будь-якого місця”, — пояснив Сергій Горбачов.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: