facebook

Денісова: Усіх дітей, які народжені від сурогатних матерів в Україні, допоможуть доправити до їхніх батьків-іноземців

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова пообіцяла посприяти в співпраці з Міністерством закордонних справ і Державною міграційною службою України возз’єднанню дітей, які народжені в Україні від сурогатних матерів, із їхніми батьками. Про це вона заявила під час брифінгу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами Денісової, понад 100 дітей чекають на своїх батьків у різних центрах репродуктивної медицини в Україні. Окрім цього, вона прокоментувала поширене клінікою репродуктивної медицини BioTex у соцмережах відео, в якому її представники розповідають про проблему.

Пише - джерело.

Омбудсмен розповіла, що її співробітники відвідали готель, який належить цій клініці і де перебуває 51 дитина, і з’ясували, що на всіх дітей було виписано свідоцтва про народження.

“Батьки всіх цих діточок є іноземцями – це, зокрема, громадяни Китаю, Німеччини, Іспанії, Франції, Італії, Болгарії, Румунії, Великої Британії, США. Представники цієї клініки нам сказали, що нині є 15 дітей, які з батьками, які ще встигли приїхати до запровадження обмежень у зв’язку з карантином коронавірусу і не можуть виїхати через те, що є такі обмеження. Стосовно решти 36 дітей, їхні батьки не можуть заїхати в нашу країну через ті самі обмеження”, – розповіла Денісова.

Як зазначається, готель, що належить клініці і в якому перебувають діти, називається “Венецією”. Під час візиту представників омбудсмена порушень у готелі не виявили, там охайно і чисто, є графік онлайн-зустрічей із батьками, і його ретельно дотримуються.

Читайте також:  Діти на продаж: у готелі тримають немовлят, яких народили для іноземців

Вона також уточнила, що батьки цих дітей зверталися до МЗС України по допомогу, але там їм відмовили і запропонували вирішувати відповідне питання через посольства. Проте і деякі посольства “відмовилися це робити, і тому питання залишається невирішеним”.

Денісова зауважила, що до кінця карантину в Україні дітей, яких сурогатні матері народили для іноземців, може бути кілька тисяч.

“Через це звернення, яке я отримала з ранку від цієї клініки, мені стало відомо, що загалом в Україні понад 100 дітей чекають на своїх батьків у різних таких медичних центрах репродуктивної медицини. Вони зробили такий прогноз, що якщо буде продовжено такий карантин, на той прогноз, який дає, зокрема, МОЗ України, то це можуть бути вже не сотні дітей, а тисячі”, – розповіла Денісова і уточнила, що провела робочу нараду за участю представників МЗС і ДМС, на якій розробили дієвий механізм вирішення цієї проблеми.

“Кожен із цих батьків може звернутися до уповноваженого Верховної Ради з прав людини з відповідною заявою, щоб я допомогла їм вирішити це питання в’їзду та виїзду з України. Я, у свою чергу, звертаюся до Міністерства закордонних справ і пропоную вирішити це питання, і вони надають такий дозвіл. Якщо цим батькам, які приїдуть, потрібна буде допомога для оформлення проїзних документів на дитину, то я все одно звертатимуся в ДМС, щоб це питання вирішити”, – розповіла Денісова.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: