facebook

COVID-19 повертається: На що звертати увагу, щоб не розносити вірус

В Україні за останній місяць помітно збільшився рівень захворюваності на COVID-19. За даними Міністерства охорони здоров’я, лише за минулий тиждень виявили 3 893 нових випадки, що на 40% більше, ніж тижнем раніше. При цьому, на жаль, досі фіксуються летальні випадки.

Пише - джерело.


Річ у тім, що COVID-19 нікуди не зник ні у світі, ні в Україні. Наразі більша частина тих, хто зараз звертається до лікарів, раніше не хворіли на коронавірус. Інша частина – ті, хто хворіли один раз, а зараз захворіли вдруге. Тобто модифікація вірусу Омікрон все-таки пробиває імунітет навіть тих, хто вже хворів. Проте є й деякий відсоток людей, які хворіють зараз втретє та навіть вчетверте.

Найбільш ризиковою для медиків категорією можна назвати тих, хто досі не хворів на COVID-19. Такі пацієнти мають бути під контролем

Наразі найбільш ризиковою для медиків категорією можна назвати тих, хто досі не хворів на COVID-19. Такі пацієнти мають бути під контролем.

Адже, з моєї практики, ті, хто хворіли хоча б один раз, вдруге, перебуваючи під контролем лікаря, приймаючи стандартні препарати, в стаціонар не потрапляють. Тобто в сьогоднішній ситуації, поки не з’явиться якийсь супер-мутований штам, організм з вірусом справляється. Ми це бачимо. Крім того, ті, хто вже хворів на інші штами, переносять Омікрон набагато легше.

Таким чином, нова хвиля COVID-19 неминуча, вона вже піднімається. Однак, умовно, зараз зі 100 осіб важкий перебіг хвороби будуть мати 3-4, й одна людина, можливо, потрапить в лікарню. З новою хвилею варто очікувати, що кількість пацієнтів в стаціонарі збільшиться. Але це не буде критична кількість, як це було на початку епідемії коронавірусу. Загалом, можна припустити, що до лікарень можуть потрапити 7-8% тих, хто досі ще не хворів.

Читайте також:  У МОЗ розповіли, чому секс корисний для здоров'я

Треба звернути увагу на групи ризику. Це старші пацієнти, пацієнти з хронічними захворюваннями й ті, хто не хворів. Для них є сенс вакцинуватися бустерною дозою

Які є “червоні прапорці”? Якщо є температура і вона тримається, варто звернутись до лікаря, зробити швидкий тест, і, у разі підтвердження COVID-19, самоізолюватися. Тобто, якщо навіть просто піднялась температура, нехтувати цим симптомом не треба. З одного боку, лише свідомість самих громадян в цьому питанні допоможе зменшити поширення вірусу. З іншого боку, підтвердивши COVID-19, попередивши свого лікаря про нього, ви вже перебуваєте під якимось контролем і швидше отримаєте потрібну допомогу, у разі необхідності.

Чи варто робити щеплення (бустерну, чи просто вакцинуватися, якщо цього ще не зробили)? У світі вже давно вирішили, що треба вакцинуватися. В Україні теж роблять бустерні дози вакцин проти COVID-19. Я рекомендую пацієнтам перед щепленням проконсультуватися з сімейним лікарем. Адже, якщо пацієнт перехворів раніше і вже вакцинований двічі, можливо, робити ще одну дозу сенсу немає.

Проте треба звернути увагу на групи ризику. Це старші пацієнти, пацієнти з хронічними захворюваннями й ті, хто не хворів. Для них є сенс вакцинуватися бустерною дозою.

Тарас Жиравецький, головний лікар діагностичного медичного центру “Біокурс”

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: