facebook

COVID-19 може мутувати раз на тиждень: вчені пояснили, що це означає

Мутації вірусу, який зумовлює захворювання COVID-19, відбуваються значно частіше, ніж раніше припускали медики та науковці. Як виявилося, принаймні раз на тиждень, через що фахівці не встигають їх секвенувати.

Пише - джерело.


Такого висновку під час дослідження дійшли співробітники британського еволюції Мілнера в Університеті Бата і Відділу генетики людини в Единбурзькому університеті (Британія). Про це йдеться в науковій статті Genome Biology and Evolution.

За словами вчених, мутації у вірусах відбуваються регулярно. Наприклад, коли під час копіювання геномів за реплікації збудника інфекції накопичуються помилки. Одні мутації сприяють виживанню вірусу, а інші шкідливі для нього.

Зазначається, що саме тому штами, які набувають таких невдалих мутацій, поспішно “виходять із гри”. І тоді вчені не встигають їх секвенувати, тобто скласти детальну характеристику геному вірусу й отримати повноцінну епігеномну інформацію про нього.

Читайте також:  Тисячу за вакцинацію можна отримати без NFC і навіть без смартфона: як це зробити

“Наші результати означають, що якщо пацієнт хворіє на коронавірус більше ніж декілька тижнів, то вірус встигне еволюціонувати, що потенційно призведе до появи його нових варіантів”, – пояснив професор Лоуренс Герст із Центру еволюції Мілнера.

Він підкреслив, що частіше більшість людей передає вірус до того, як він встигає мутувати. Тому ймовірність еволюції COVID-19 в одного пацієнта не настільки висока.

Раніше вчені припускали, що вірус SARS-CoV-2 мутує приблизно раз на два тижні. Їхні оцінки не враховували багато мутації, які реально відбувалися, але так і не були виявлені за секвенування.

Беручи це до уваги, фахівці з Британії змогли оцінити справжню частоту мутацій вірусу. Так виявилося, що вона щонайменше на 50% вища, ніж вважали раніше.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: