Головний герой програми “Древо” – фермер Назар Вепрук – варить усі тверді сири тільки з козячого молока.“Я не знаю, чи є в Косівському районі, чи в Івано-Франківській області, чи взагалі, така ферма, де б варили наші гуцульські тверді сири тільки з козячого молока. Тому для туристів це дуже незвично. Багато хто перший раз в житті скуштував сир з козячого молока. Або просто вперше випив козяче молоко. Багатьом дуже подобається. У 95% випадків подобається тим людям, які перший раз це скуштували”, – розповідає Назар, пишуть Версії з посиланням на UA TV.Він додає, що кожний сир має свої особливості. Якщо варити пармезан в Італії і тут, то це будуть два зовсім різні сири. Бо, по-перше, все залежить від різнотрав’я.

Читайте також:  У скільки цьогоріч українцям обійдуться новорічні канікули в Карпатах: ціни та тури

“Наприклад, у Тернополі є 450 видів трав, коза з’їдає 350. А в нас є понад 2500 видів. Тоді молоко зовсім інший смак має, зовсім іншу жирність. Так само і сири виходять різними. Вони матимуть інший смак, вигляд і поживність. Тому що, чим корисніша їжа, тим поживнішими виходять молоко і сири”, – говорить фермер “Гуцульської сироварні”.

За його словами, ніде немає такого сиру, як варять на Гуцульщині. А в Італії, де варять качоту, також немає ніде в світі такого сиру. Немає плагіатів. Допустимо, якщо в Карпатах варити сири, то вони будуть схожі. Бо по всіх Карпатах доступна однакова кількість різнотрав’я. Та якщо порівнювати Карпати й Італію, Іспанію чи Францію, то це зовсім інакші сири. Навіть, якщо варити той самий сир, з того самого молока, від тих самих кіз і за однією технологією – це будуть два різних сири на смак, запах, і поживність.

Як гуцули варять бринзу, а їхні майстрині створюють унікальних сирних коників, дивіться у попередніх частинах програми про гуцульський сир.