facebook

Чи має право батьківський комітет збирати гроші з батьків і що каже Кримінальний кодекс України

Батьківський комітет не виконує функції органа управління школою та може лише запропонувати зібрати кошти на певні потреби закладу освіту. Виключно батьки можуть вирішувати – здавати чи не здавати гроші з якоюсь метою представникам обʼєднання.

Пише - джерело.

Про це розповів науковий співробітник Аналітичного центру “ОсвітАналітика” Київського університету імені Бориса Грінченка Володими Божинський Новій українській школі. Він підкреслив, що відповідальність за всі отримані гроші лежить на голові або на комусь із членів батьківського комітету, використання яких на власний розсуд передбачає покарання за 190 статтею “Шахрайство” Кримінального кодексу України.

“Батьківський комітет” – це не орган управління закладом освіти й не благодійний фонд, тому стосунки з ним (як і між собою) батьків учнів класу чи школи не виходять за загальні рамки цивільного, адміністративного чи кримінального законодавства – усе залежить від добровільного волевиявлення сторін, від учинків та їхньої можливої подальшої кваліфікації правоохоронними органами чи судом”, – зазначає Божинський.

Читайте також:  Починається видача 6660 грн на кожного члена сім’ї: де та як отримати допомогу

Він пояснює, що для того, аби створити справжній батьківський комітет, потрібно пройти певну формалізацію. Зокрема, має бути розуміння, що всі рішення приймаються батьками добровільно. За його словами, мета такого обʼєднання полягає в захисті прав та інтересів учнів та виконується за бажанням дорослих, діти яких вчаться у школі.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: