facebook

Чому не можна чистити вуха ватними паличками: отоларинголог розповів, який догляд правильний

Як правильно чистити вуха і чому не можна це робити ватними паличками, розповідає отоларинголог Андрій Бобров.

Пише - джерело.

Так звані “вушні палички”, як зʼясувалося, зовсім не вушні. Ними можна поправити макіяж, але чистити вуха категорично не рекомендується. Зазвичай ватними паличками намагаються дістати з вуха сірку, яку вважають брудом, яким вона аж ніяк не є. Вушна сірка – це захисна сполука, яка вкриває слуховий прохід.

Чому не можна чистити вуха ватною паличкою
Сірка виробляється організмом для захисту слухового проходу. В ідеалі, надлишки сірки мають видалятися з вуха без сторонньої допомоги, коли ми жуємо чи розмовляємо, наша щелепа рухається і рухає сірку в усі вона відстає від внутрішньої поверхні слухового проходу і вивалюється з вуха при нахилі голови, або вимивається під час приймання душу.

Але якщо сірки занадто багато і вона з якихось причин не самовидаляється, у вусі утворюється сірчаний корок. З цією проблемою краще звернутися до отоларинголога, але люди здебільшого намагаються вирішити її самостійно. Під час спроб почистити вухо ватною паличкою, ми частіше робимо гірше, бо просуваємо сірку глибше в ухо аж до барабанної перетинки. Корок стає ще більшим.

Більше того, під час таких маніпуляцій можна пошкодити дуже ніжну шкіру слухового проходу та, що найгірше, барабанну перетинку.

Читайте також:  У ВООЗ розповіли, як можна перервати передачу коронавірусу

Користуватися ватними паличками можна тільки зовні і на вході в слуховий прохід.

Як правильно чистити вуха
Чистити вуха, а точніше мити, можна, коли приймаєте душ. Водночас можна користатися просто пальцем.

Спреї для чищення вух можна використовувати також, вони помʼякшують корок, якщо він є, і може допомогти, якщо нема можливості звернутися до лікаря.

Якщо вас непокоїть свербіж у вусі
Якщо ви відчуваєте постійний свербіж у вусі, то, найівмовірніше, там оселилася грибкова інфекція, яка, зазвичай може зʼявитися саме через неправильний догляд за вухами і дуже агресивне їх очищення, яке призводить до травмування слухового проходу. В цьому випадку треба обовʼязково звернутися до лікаря.

Чи безпечно користуватися навушниками
Постійне носіння навушників також може призвести до появи грибкової інфекції, бо постійно закрите вухо – це відсутність вентиляції, яке веде до підвищення температури та вологості, що, своєю чергою, знову таки, може призвести до появи грибкової інфекції.

Тому не зловживайте навушниками.

Якщо ви опинилися поруч із вибухом
Якщо ви травмували барабанну перетинку, простежте, щоб до вуха не потрапила рідина. Не користуйтеся жодними краплями і якнайшвидше зверніться до лікаря.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: