facebook

Чеські фермери готові оплачувати робітникам з Прикарпаття тести на COVID-19

У Чехії почався сезон збору врожаю, але через пандемію на поля не змогли приїхати тисячі закордонних робітників. Чеські фермери, щоби зменшити збитки, готові на все, аби якнайшвидше повернути сезонних працівників з України. Зокрема, і з Прикарпаття.

Пише - джерело.

Підприємства вже говорять про багатомільйонні збитки. Однак вони готові й на більші витрати, аби лише запустити сезон і не втратити більшість врожаю.

Одне з овочевих підприємств за 40 кілометрів від Праги. Поля з десятками гектарів картоплі та моркви. Останню нині якраз час збирати. Біля головного офісу зустрічає менеджерка Вероніка Тлутса.

«Зараз, як ви бачите, на полі кілька людей – це наші працівники, і більшість з них українці», – розповідає Вероніка.

Чотири жінки допрацьовують вранішню зміну, пише Радіо Свобода. Попри проливний дощ робота не зупиняється – дістати пучок із землі, обв’язати стрічкою, кинути на купу.

Світлана Івасюк з Івано-Франківщини. Співпрацює з цією агрофірмою вже майже 20 років. Щосезону приїздить до Чехії, і цього разу, каже, їй пощастило встигнути до введення надзвичайного стану.

Світлана Івасюк приїхала на роботу ще до карантину

«Ми сюди приїхали на початку березня, нас завжди просили так приїздити. Ще цього карантину не було. Нам просто пощастило, що ми вчасно приїхали. Мало би бути трошки більше людей. Але, сподіваємося, що цей карантин вже скінчиться і наші люди сюди приїдуть», – розповідає пані Світлана.

Підприємство найближчими днями чекає ще на кількох українських працівників, розповідає Вероніка Тлутса. Консульства у Львові та Києві відкрилися ще минулого тижня. Того ж дня запрацювали і візові центри.

«Загалом до нас повернулося 13 іноземних працівників, з них 9 з України. Чекаємо ще на двох українців. Вони наші постійні працівники, і ми знаємо, що вони точно приїдуть. Очікуємо, що повернуться й інші. Але це залежить від ситуації із розповсюдженням коронавірусу», – розповідає Тлутса.

Але легко заробітчанам приїхати до Чехії не вийде. По-перше, досі не працює регулярне авіасполучення. Дістатися Чехії нині можливо лише автотранзитом через Польщу, Угорщину чи Австрію.

Читайте також:  На комунальні підприємства Франківська шукають понад 40 працівників

По-друге, Україна для Чехії потенційно небезпечна країна у контексті поширення коронавірусу. Тому усім при в’їзді в Чехію необхідно або пройти 2 тижні карантину, або привезти із собою довідку про негативний результат тесту на COVID-19.

«Якщо в Україні нашому працівнику зробити тест не вдалося, його можна зробити тут, у Чехії. Щоправда, на це є 72 години. Проходження тесту не означає, що людина може вільно пересуватися. Робітник мусить перечекати у карантині до моменту, поки не буде відомий результат», – розповіла менеджерка.

Спеціально для цього на території фірми поставили вагончик для заробітчан, які очікують на результати тесту.

Карантинний вагончик на фермі, де працівники чекають результату ПЛР-тесту

«Коли виїжджав з дому, зателефонував на фірму. Запитали мої дані і записали в лікарню. Після мого приїзду я одразу ж поїхав в лікарню і пройшов тест. Заплатила за все фірма», – каже тракторист.

Тест на COVID-19 коштує у Чехії 1800 крон (приблизно 2000 гривень), і у порівнянні зі збитками, яких деякі компанії вже зазнали під час карантину, а це інколи мільйони євро, оплатити тести кільком десяткам заробітчан не такі вже й великі витрати.

Для тимчасово ізольованих передбачили все необхідне

«Ми раді, що ці люди мають бажання сюди приїхати, знову в нас працювати. Тому ми залюбки беремо на себе виконання всіх необхідних зобов’язань, які супроводжують їхній приїзд. В тому числі, звичайно, оплатити та організувати тестування на коронавірус. Адже штраф за недотримання цього правила – 1 мільйон крон. Поки що ця норма є обов’язковою для громадян, які приїздять з України та інших країн, де ситуація з хворобою не стабілізувалася. Тому ми зобов’язані її виконувати», – розповіла менеджерка підприємства.

Лише за офіційною статистикою щороку на сезонні роботи до Чехії приїздить близько 20 тисяч українських заробітчан. Торік квоти на залучення на роботу до Чехії українців різних професії були збільшені вдвічі і сягнули 40 тисяч.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: