facebook

Через заморозки цьогоріч не буде абрикосів, персиків і сливок

Метеоролог уточнює, пише “Главком“, що передусім сильно постраждали південні регіони, де масове цвітіння було саме в період заморозків, в північних областях “ще щось збереглося”.

Пише - джерело.

“Очікуватимемо імпортні фрукти. Вітчизняних кісточкових буде мало і коштуватимуть вони дуже дорого”, – уточнює вона.

В той же час Адаменко заспокоїла щодо яблук і груш. “Ці дерева цвітуть пізніше, тому принаймні готові до заморозків, – сказала вона. – Тому яблуні і груші не постраждали. Заморозки вдарили тільки по ранніх сортах груш”.

Аграрні експерти погоджуються з метеорологом і також заявляють, що від весняних заморозків яблука критично не постраждали. Тому українські виробники цих фруктів зберуть нині більший урожай яблук, ніж в 2019 році, вважає керівник проєкту “АПК-Інформ: овочі і фрукти” Олександр Хорєв.

“У 2020-му збиральні площі залишилися на рівні минулого року. Додатково вступають у плодоношення і нові сади, які активно закладалися три-п’ять років тому. Отже, збір врожаю яблук має всі шанси вирости”, – відзначає фахівець.

Читайте також:  Кардіологи радять вживати абрикоси в їжу всім, хто страждає від хвороб серця

На хороший врожай розраховує і Василь Кузь, експорт-менеджер фермерського господарства “Гадз”, яке займається вирощуванням яблук у садах на загальній площі 600 гектарів.

“Цієї весни близько 25% наших дерев постраждали від заморозків, – каже Кузь. – Проте врожай ми плануємо зібрати на рівні торішніх обсягів – дуже сподіваємося, що більше не буде сюрпризів погоди, насамперед граду”.

З початку року в Україні ціна на яблука зросла в 1,5-2 рази. Але коли почнеться збір нового урожаю, вартість фруктів суттєво впаде. Крім того, є велика залежність від карантинної ситуації. Якщо в українських виробників виникнуть проблеми з експортом яблук, то вони почнуть продавати продукцію на внутрішньому ринку. Тоді ціни впадуть ще більше.

Найбльший урожай яблук Україна мала восени 2018 року. Ціни на фрукти були низькими аж до середини весни 2019-го.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: