facebook

Через три роки в Калуші планують повністю відмовитися від центрального опалення

Калуська міська рада розглянула програму фінансової підтримки комунального підприємства «Водотеплосервіс» на наступний рік.

Пише - джерело.

За проєктом рішення на програму пропонували закласти 12 млн гривень. Найбільша її складова — виділення коштів для погашення заборгованості підприємства за спожитий природний газ — 6,8 млн гривень. Для придбання труб та запірної арматури для теплових мереж передбачено 500 тис. гривень, для розрахунків з податками — понад 754 тис. гривень, для виконання геологорозвідувальних робіт питних підземних вод водозабору підприємства — майже 693 тис. гривень. А окрім того програма передбачала, що наступного року в Калуші також продовжать виділяти кошти для фінансової допомоги споживачам послуг теплопостачання, будинки яких оснащені приладами обліку тепла та які протягом опалювального сезону 2019-2020 років користувалися пільгами та субсидіями з державного бюджету. На це планували закласти 1,4 млн гривень. На встановлення будинкових вузлів комерційного обліку питної води — 1,7 млн гривень, а на закупівлю спеціального обладнання для відключення боржників від водовідведення — 148 тис. гривень, пишуть Вікна.

До речі, програма фінансової підтримки комунального підприємства «Водотеплосервіс» на 2019 рік на початок року була дещо скромнішою — її бюджет становив 10 млн гривень. Проте, починаючи з липня, міська рада нарощувала її фінансування і зараз воно становить 20,5 млн гривень, з яких понад 10,5 млн гривень використали для розрахунків за газ. Очевидно, що 12 млн гривень за програмою на наступний рік — не межа. Так, як пояснив на сесії директор КП «Водотеплосервіс» Ігор Яковина, 6,8 млн  гривень для розрахунків за газ — це кошти, які потрібно сплатити за три місяці: жовтень-грудень поточного року, і, таким чином, втриматися на рівні 90% розрахунків та отримувати газ, починаючи з нового року. Тож, ці кошти підприємство мусить сплатити вже у січні. Лише за листопад підприємству нарахували за газ 3,2 млн гривень. А всі кошти, які сплачують споживачі міста, як зазначив Ігор Яковина, підприємство змушене спрямовувати на заробітну плату: була заборгованість три місці, зараз почали “закривати” зарплату за жовтень. Тож, на газ грошей фактично немає.

Депутат Ігор Хемич запропонував усі ресурси міста спрямувати на відключення центрального опалення, щоб максимум через три роки позбутися проблеми. Міський голова Ігор Матвійчук підтримав цю пропозицію. За його словами, впродовж двох-трьох років Калуш має відмовитися від центрального опалення і паралельно потрібно буде вирішувати питання опалення закладів бюджетної сфери: шкіл, дитячих садочків тощо.

Так, у Калуші в будинках, які отримують тепло від Калуської ТЕЦ, залишилося 35% споживачів, а від котелень — 34%. За листопад збитки по газу по котельнях склали 900 тис. гривень, а по ТЕЦ — 5,2 млн гривень. Тобто альтернативи відключенню центрального опалення немає. У будинках, де є лічильник тепла, видно, що реальне споживання перевищує тариф удвічі, повідомив Ігор Яковина.

Читайте також:  Спортсменка з України, яка прийняла російське громадянство: В Івано-Франківську за російську мову не поб’ють

Головна причина збитковості комунального підприємства — необґрунтований тариф. Депутат Юрій Тимків зазначив:

«Програми будуть безкінечними, поки ви не надасте економічно-обґрунтований тариф і будете його підтримувати на рівні, який буде перекривати базові потреби. Хай буде не програма підтримки, а програма про різниці у тарифах».

Ігор Яковина повідомив: до 1 травня тарифи будуть приведені у відповідність до обґрунтованого рівня — тобто, вони вступлять у дію не раніше наступного опалювального сезону. Зараз на підприємстві розробляють нові штатні розписи та проводять розрахунки тарифів. Якщо міська влада затвердить менший тариф, то різницю мали б покривати за рахунок міського бюджету.

Раніше різницю тарифів покривали з державного бюджету. І перед початком опалювального сезону залишок по різниці у тарифах по теплу для Калуша становить 9,5 млн гривень. Міська рада зверталася з цього приводу в Мінрегіон і отримала відповідь: у Державному  бюджеті на 2019 коштів на відшкодування різниці у тарифах не передбачено. Немає їх і в бюджеті на 2020 рік. Саме тому для того, щоб розпочати опалювальний сезон, міській раді довелося збільшувати фінансування програми фінансової підтримки «Водотеплосервісу» в поточному році. Також Ігор Матвійчук запропонував звернутися сесією до депутатів ВРУ від Калуша про включення різниці у тарифах у Державний бюджет.

Не зважаючи на аргументи, що у випадку відсутності коштів для розрахунків за газ Калуш вже у січні може опинитися без опалення, що потрібні кошти для встановлення будинкових лічильників і на закупівлю труб для аварійних ситуацій тощо, міська рада не підтримала проєкт програми фінансової підтримки КП «Водотеплсоервіс» на наступний рік у запропонованій редакції.

Депутати, очевидно, рішуче налаштовані на кардинальні зміни. Інакше з бюджету доведеться виділяти все більше коштів для підтримки функціонування комунального підприємства. Так у Калуші 37 будинків зі 190-та мають лічильники тепла, наступного року матимуть усі. І, як зазначив Юрій Тимків, якщо 2020 року на відшкодування споживачам, які користуються пільгами і субсидіями, передбачено 1,4 млн гривень, то в 2021 році ця сума може сягнути 8 млн гривень.

Тож, депутати наполягають на формуванні та максимальному фінансуванні іншої програми — переведення міста на автономне опалення. Зважаючи на нагальну потребу розрахуватися за газ, міська рада таки проголосувала за один пункт програми фінансової підтримки — 6,8 млн гривень для сплати за газ. Уже в січні міська рада хоче побачити програму переходу міста на автономне опалення. Тоді ж обіцяють повернутися до інших пунктів програми фінансової підтримки «Водотеплосервісу».

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: