facebook

Через неврожай вартість картоплі зросла майже вдвічі

Україна на початку 2020 року імпортувала рекордну кількість картоплі.

Овоч довелося активно везти з-за кордону через неврожай картоплі 2019 року, що ще тоді вдвічі підвищив закупівельні ціни на українську картоплю, пише Фіртка з посиланням на “Сьогодні”.

Пише - джерело.

“Те, що Україна цього сезону імпортувала божевільні обсяги картоплі, це правда. Через те, що у нас не було врожаю минулого року. З початку сезону, тобто з липня 2019 року, до квітня 2020-го було завезено майже 400 тисяч тонн картоплі. А за рік, з липня по липень, обсяг імпорту становитиме близько пів мільйона тонн. Це дійсно безпрецедентна ситуація. Тому що попередніми роками ми імпортували тільки 4-5 тис. тонн картоплі на рік і переважно насіннєвої”, – розповідає керівник департаменту аналітики ринку “Шувар” Тетяна Гетьман.

Читайте також:  Мед суттєво подорожчає: чому ціни зростуть

Експерт також визнала: цього року Україна закуповувала картоплю, де тільки можна: і в Європі, і в Азії.

“Незважаючи на великий обсяг імпорту, ціни на картоплю не знижуються. На сьогодні оптові ціни тримаються на рівні 9-11 грн за кілограм. І на українську, і на імпортну картоплю. Це рекордно висока ціна. І незважаючи на те, що завозиться багато , ціна не падає. Це говорить тільки про те, що внутрішнього продовольства недостатньо. Немає такого, що ми завозимо за 11 грн, наприклад, голландську, а український фермер не може продати по 2 грн. Ні, він теж продає за такою ж високою ціною. Якби в українського фермера було досить картоплі, ми б її не імпортували. Імпорт картоплі збільшується тільки тоді, коли нашої продукції недостатньо”, – говорить Гетьман.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: