facebook

Бюджет-2023: курс долара в районі 42 гривень, а інфляція може сягнути 30%

У Державному бюджеті на 2023 рік закладена середня зарплата на рівні 18,5 тис. грн, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень. Про це повідомив Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає УНН.

Пише - джерело.


Цитата

«Ситуація з бюджетом, макропрогнозом, відновленням економіки напряму залежить від ситуації на фронті. Ми рахували багато різних сценаріїв. Той проект бюджету, який ми подаємо до Верховної Ради — це консервативний середньо песимістичний розрахунок. Цього року ми живемо в ситуації, коли бюджет переглядається щомісяця залежно від першочергових потреб фінансування. Наступний рік, принаймні його початок, буде відбуватися за аналогічним сценарієм», – сказав Шмигаль.

Деталі

За його словами, разом із кожним проектом бюджету уряд також завжди ухвалює макроекономічний прогноз, на основі якого далі будується кошторис держави.

«Цей прогноз включає розмір ВВП та інфляції, середню зарплату, курс долара та інше. Цього року такий прогноз є консенсусом між Урядом, Національним банком України та міжнародними фінансовими організаціями. Залежно від того, як буде змінюватися ситуація на фронті, економіка у 2023 році може як впасти на 0,4%, так і зрости на 10 та більше відсотків. Так само й з іншими показниками», – пояснив Шмигаль.

Читайте також:  Військовий отримав догану за критику Зеленського в Фейсбуці

Він підкреслив, що нинішній макропрогноз — це доволі консервативний сценарій, адже Україна має бути готова до будь-яких варіантів розвитку подій.

«Отже, в рамках цього макропрогнозу економіка наступного року зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень», – повідомив Шмигаль.

Він зазначив, що попри всі виклики та труднощі, українська економіка й фінансова система цьогоріч вистояли.
«Також у нас є повне розуміння, як ми завершимо рік з точки зору проведення всіх необхідних виплат», – сказав Шмигаль.
Прем‘єр-міністр зазначив, що проект бюджету, який сьогодні затвердили дає повне розуміння пріоритетів на наступний рік.
«Ми забезпечимо нашу армію, профінансуємо пенсії, зарплати медиків і вчителів, будемо підтримувати найбільш соціально вразливі категорії населення, продовжимо програми стимулювання економіки. Україна обов’язково переможе, і ми почнемо наймасштабнішу відбудову та трансформацію в Європі за останні 70 років», – розповів Прем‘єр-міністр.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: