facebook

“Був шалений попит, який неможливо було задовольнити”: в НБУ пояснили “просідання” гривні і повідомили, чого чекати від курсу надалі

Послаблення курсу гривні, яке спостерігалося останні місяці, було зумовлене збільшенням попиту на валюту, наразі очікується стабілізація ситуації.

Пише - джерело.

“Ми спостерігали протягом двох місяців послаблення курсу гривні і, перш за все, воно було зумовлено розширенням чистого попиту.

Що сприяло цьому: перш за все, зростання бюджетних видатків, яке ми спостерігаємо, і частина цих видатків матеріалізується в додатковому попиті на валюту. Також, безумовно, вплив мала валютна лібералізація – це достатньо великий пакет, який ми реалізували в травні”, – повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій під час брифінгу, пише УНІАН.

За його словами, поруч зі збільшенням попиту спостерігалося і зменшення пропозиції валюти – перш за все, іде мова про аграрний сектор, де вичерпався ефект врожаю минулого року.

“Ми цю ситуацію тримали під контролем, аналізували, що відбувається, і вживали тактичних заходів щодо зміни певних підходів до інтервенцій. Відповідно, протягом останніх днів що ми спостерігаємо? Ми почали цей тиждень з офіційним курсом 41,49 грн/дол., на сьогодні довідковий курс на рівні 41,18. Тобто наші заходи були спрямовані на відновлення стійкості валютного ринку, у нас є достатній арсенал і ми будемо далі так працювати”, – наголосив Гелетій.

Він повідомив, що у Нацбанку очікують зростання продажу валюти через збільшення нового врожаю. Також цьому має сприятиме експорт товару через наявний морський коридор, а також надходження міжнародної допомоги, що сприятиме нарощенню золотовалютних резервів.

“Коливання ми будемо забезпечувати помірні, тобто наше завдання, щоб гривня коливалася, відповідно до нашого стратегічного бачення, в обидва боки, що ми і спостерігаємо”, – резюмував заступник голови НБУ.

Читайте також:  Штрафи за порушення правил дорожнього руху: водіям дали важливу інструкцію – як опротестувати

В свою чергу, голова Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що на ринок повертається волатильність, заради чого і був запроваджений режим керованої гнучкості валютного курсу.

“Однак я вчергове спостерігаю, як реагують на волатильність заголовки. Девальвація – я завжди це кажу – це просто “рок-зірка”, а стабілізація завжди залишається поза увагою, вона не має клікбейт-ефекту, і це, на мою думку, створює додатковий психологічний тиск.

Адже коли відбувається певна волатильність і курс девальвує, заголовки рясніють. Коли ситуація змінюється і на ринок повертається стабільність… це залишається поза увагою. Все це додає динаміки і без того складному психологічному тиску і сприйняттю ситуації”, – сказав він.

Пишний висловив впевненість, що вже найближчим часом ситуація на валютному ринку стабілізується, принаймні НБУ “зробить все від нього залежне, щоб збалансувати очікування”.

Курс валют в Україні – останні новини

Готівковий курс долара в банках України у четвер, 25 липня, знизився на 10 копійок і складає 41,65 грн за долар в середньому. Середній курс євро до гривні сьогодні знизився на 20 копійок і складає 45,35 грн за євро.

Курс долара у “ПриватБанку” у четвер, 25 липня, знизився на 12 копійок і складає 41,58 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні подешевшав на 35 копійок і складає 45,30 грн за євро.

Сообщение “Був шалений попит, який неможливо було задовольнити”: в НБУ пояснили “просідання” гривні і повідомили, чого чекати від курсу надалі появились сначала на NEWS TiME.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: