facebook

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

Нові вимоги щодо ліцензування перевізників та обов’язкове отримання «Коду 95» для водіїв великогабаритного транспорту — це значний крок у бік підвищення безпеки на дорогах та покращення рівня професійної підготовки водіїв

Пише - джерело.

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні з 2024 року запроваджено обов’язкову кваліфікаційну картку водія, відому як “Код 95”. Цей документ підтверджує, що водій має необхідні знання та навички для безпечного керування транспортними засобами категорії C, D та E, що здійснюють міжнародні перевезення.

Докладніше про те, що українських водіїв зобов’язали отримати спеціальний код, інформує Комерсант.

«Кваліфікаційна карта водія – це офіційне підтвердження наявності у водія необхідної кваліфікації для здійснення вантажних перевезень масою понад 3,5 тонни для категорій «C», «D» та «E». Водій отримує це свідчення після успішного проходження спеціальних курсів. Свідоцтво видається у формі пластикової картки і справді протягом 5 років», — йдеться у повідомленні.

Як отримати код 95?
Згідно з новими ліцензійними вимогами, з серпня 2025 року всі водії, які виконують міжнародні перевезення, повинні мати кваліфікаційну картку водія. Для отримання «Коду 95» водіям потрібно пройти спеціалізоване навчання у сертифікованих навчальних центрах.

На сьогоднішній день в Україні функціонують 21 сертифікований навчальний центр (перелік навчальних центрів можна знайти за посиланням), що пропонує необхідні курси. Ці центри мають 24 навчально-тренажерні класи, які забезпечують навчання в різних областях країни, включаючи Київську, Львівську, Одеську, Дніпровську, Харківську, Вінницьку, Рівненську, Закарпатську, Чернігівську та Чернівецьку області. Перелік навчальних центрів є доступним для всіх зацікавлених осіб за спеціальним посиланням, наданим Міністерством.

Читайте також:  Штраф у ТЦК можна скасувати: у Раді передбачили важливий механізм – користуйтесь

Тривалість та особливості навчання
Тривалість курсу варіюється залежно від досвіду водія. Для досвідчених водіїв, які мають практику водіння, навчання триває лише один тиждень. У той час як для тих, хто отримав посвідчення водія після 2021 року, курс може займати від чотирьох до восьми тижнів. Така різниця у термінах навчання обумовлена ​​необхідністю надання більш глибоких знань та навичок тим водіям, які тільки нещодавно розпочали свою професійну діяльність у галузі перевезень.

Основна частина навчання проводиться в онлайн-форматі, що дозволяє оптимізувати навчальний процес та зробити його доступнішим для водіїв з різних регіонів країни. Це особливо актуально для тих, хто вже активно працює і не може дозволити собі тривалої перерви у діяльності.

Введення обов’язкового навчання та кваліфікаційної картки водія принесе значні вигоди як для самих водіїв, так і для всього транспортного сектору України. По-перше, це підвищить рівень підготовки та професіоналізму водіїв, що позитивно позначиться на безпеці дорожнього руху. По-друге, адаптація українських стандартів до європейських полегшить процес роботи на міжнародному ринку, дозволить українським перевізникам вільніше здійснювати міжнародні рейси та підвищувати свій статус.

Сообщение Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код появились сначала на NEWS TiME.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: