facebook

Бережуть життя захисників та несуть смерть ворогам. Як на Прикарпатті готують операторів БПЛА

Вони тримають в страху росіян, виявляють ворожі позиції, допомагають коригувати вогонь артилерії та філігранно нищать окупантів і їхню техніку. А ще — додають оптимізму та впевненості українським захисникам, бо чи не найголовніше завдання бойових «пташок» сьогодні — збереження їх життя. За безпілотниками — майбутнє, переконують у навчальному Центрі операторів БПЛА «Привид». Раніше він працював на території Дніпропетровщини, але через постійну небезпеку та велику кількість повітряних тривог «переїхав» на Франківщину. Щоб уже тут навчати керування дронами військових та «надзвичайників». Окрім того, це один із небагатьох центрів, який працює й з цивільними. Про те, чому безпілотними — це потужна зброя та як готують операторів дронів, розповідає директор центру Євген Зелененко. 

Пише - джерело.

 

 Кажуть, сьогоднішня війна — це війна артилерії та дронів. Чому БПЛА такі важливі на фронті?

 Це передовсім безпека. Так наші військові захищені від прямого вогню, адже дрон може і вести розвідку, і нищити особовий склад чи техніку ворога. Якщо взяти початок війни, ще АТО, то хлопцям доводилося здобувати інформацію, виходячи самим. А нині це можуть робити «бойові пташки»: вони літають, з’ясовують, де ворог, і по ньому потім відпрацьовують. FPV, камікадзе, бомбери, розвідники — за допомогою безпілотників можна коригувати артилерію, проводити розвідку, скидати на ворога бомби, гранати і  ВОГи. Вони літають і вдень і вночі, і в погану погоду, і в дощ чи сніг. Один оператор дрона може принести дуже багато користі як своєму підрозділу, так і країні загалом.

 Щоб бути оператором безпілотника, явно замало просто вміти керувати джойстиком. Що треба знати пілоту?

 Часом приходять хлопці й кажуть, що вміють управляти дроном, бо багато грали в приставку (сміється). Але це не так. Ця професія вимагає дуже багатьох знань.  Є дрони, якими ви «літаєте» за допомогою GPS, а є моменти, коли на фронті сигналу немає і треба вловлювати безпілотник, щоб він летів рівно — туди, куди хоче оператор, а не куди тягне вітер. Наші студенти проходять дуже багато теоретичного і практичного матеріалу, щоб зрозуміти й навчитися правильно керувати дроном і виконувати поставлені завдання. Кожний боєць повинен розуміти що і куди він скидає, як правильно розрахувати координати, куди стрілятиме потім артилерія. Цього всього ми навчаємо. 

 То як саме ви готуєте пілотів БПЛА? Що пропонує центр?

 Для курсантів створено декілька локацій, на яких ми відпрацьовуємо багато вправ, щоб вони розуміли, як управляти дроном, що він уміє, як здійснити правильну посадку, зліт, як зробити так, щоб нас не помітив ворог. Вчимо розвідки, дорозвідки, розуміти, на якій локації вони знаходяться, шукати цілі та людей. Ми робимо й манекени противника в лісі. Студенти навчаються маленькими дронами «влітати» в будівлю, але це вже більше програма для ДСНС. У наших інструкторів був досвід, коли в Донецькій області росіяни скинули КАБ і будинок розділило на дві частини, люди не могли звідти вийти. Поки «надзвичайними» діставали всіх з підвалів, ми вирішили подивитися кожну квартиру дронами. Так вдалося врятувати чотирьох людей, які на той час уже були непритомні. Але це вміння корисне і для військових, адже противник може сидіти в будинку: дрон залетів, усе побачили, він вилетів і відпрацювала артилерія. Ми навчаємо «літати» на великих «пташках», більших висотах, з тепловими камерами, з великим зумом, скидати «гранати» та правильно і влучно наводитися на ціль.

Читайте також:  У Раді з’явився проєкт постанови про капітуляцію Росії

 Про які саме літальні апарати йдеться?

 Акцентуємо більше на лінійці DJI — Mavic 3, Mavic 3 Pro, Mavic 3T, Matrice 210, Matrice 300, Matrice 30T. Це розвідувальні цивільні дрони. 

А хто інструктори?

 Більшість — волонтери, які проходили навчання в інших школах «Армії дронів» та в державній авіації України.

 Професія аеророзвідника якраз одна з тих, яка не стоїть на місці. Як вдосконалюєте програми?

 Наші інструктори кожні пів року їздять на різноманітні курси, а також на фронт до хлопців, працюють разом з ними, аби розуміти, що зараз актуально й потрібно. Окрім того, що два місяці ми вирушаємо на передову не лише як представники навчального центру, але й як волонтери Благодійного фонду «Привид». Багато спілкуємося з військовими та вводимо отриману інформацію у програми курсу. Також ми є частиною проєкту «Армія Дронів», тож після завершення курсу наші студенти отримують відповідний сертифікат. А ще «Привид» готує операторів БПЛА в інтересах державної авіації України, тож у нас можна офіційно здобути нову військову спеціальність.

 Скільки часу вчаться «літати»? Як довго триває курс?

 Оптимальний час —  п’ять днів. Це початковий курс для тих, хто згодом буде «літати» на фронті. Він  включає в себе всі теоретичні, технічні й практичні завдання, щоб забезпечити безпеку пілота, не ушкодити техніку та успішно виконати бойове завдання.  Для військових курс безкоштовний, адже наша програма розроблялась, у першу чергу, щоб надати захисникам України перевагу в повітрі. Є ще дводенний курс для цивільних людей, аби вони зрозуміли, що таке дрон. 

 Власне «Привид» — один із небагатьох центрів, де навчають цивільних. Чи багато охочих? 

 Якщо чесно — замало. І здебільшого приходять дівчата (сміється). Насправді цю професію може опанувати будь-хто, немає значення ані вік, ані стать. Головне тут — мотивація. Якщо є бажання, то наші інструктори зроблять усе, щоб людина правильно виконала свій перший «політ», а згодом — і поставлені перед нею завдання.  

 В Україні сьогодні направду дуже багато курсів для операторів безпілотників, але чи достатньо в нас сьогодні фахівців?

 Людей потрібно дуже багато. І потрібно постійно їх навчати. Якщо ви пройшли курс операторів і не займаєтесь  «польотами», — вважайте, що ви все забули. Завжди треба оновлювати знання. Є дуже багато пілотів, які прийшли й ніби «літають» на дронах, але вони не професійні оператори, самоучки. І відповідно мають дуже багато прогалин у цих знаннях. Ми часто зіштовхуємося з тим, що на передовій ніби і є пілоти, ніби й уміють все, але втрати «пташок» великі. Буває, що безпілотники падають, бо просто не помітили, що втрачається зв’язок, сідає акумулятор. Зрештою, є різні типи БПЛА: FPV, камікадзе, бомбери, розвідники, і кожний має свої нюанси. Тому навчання — обов’язкове.

 Чи можемо ми говорити, що за дронами — майбутнє і ця професія сьогодні як ніколи актуальна?

 Однозначно, за дронами — майбутнє. Завдяки цим «пташкам» ми сьогодні можемо досягати кращих результатів на фронті. Але й після перемоги оператори безпілотників не залишаться без роботи. Світ розвивається, технології йдуть вперед, вони важливі. І ця професія однаково потрібна як у військовому, так і в цивільному житті. 

The post Бережуть життя захисників та несуть смерть ворогам. Як на Прикарпатті готують операторів БПЛА appeared first on Місто.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: