facebook

Байден не хоче визнавати Росію спонсором тероризму: що це означає для України

Президент США Джо Байден сказав “ні” на запитання журналіста про те, чи потрібно визнавати Росію країною-спонсором тероризму. Так він підсумував дискусію на цю тему, яка розвивалася в останні кілька місяців. І на якій активно наполягала влада України.

Пише - джерело.

Байден не хоче визнавати Росію спонсором тероризму: що це означає для України?

Відразу до відповіді “Чому?”. Позиція Білого дому

“Не найдієвіший і найсильніший шлях”, за словами прессекретаря Адміністрації Байдена Карін Жан-П’єр.

Таке визнання може завадити постачанню допомоги в регіони України та боротьбі з продовольчою кризою.

І взагалі, США вже й так запровадили “суворі обмеження”, як було б введено після визнання РФ країною-спонсором тероризму.

Що взагалі означає звання “країна-спонсор тероризму”?

Це термін, який використовують у США для позначення тих країн, які “неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму”. У списку таких країн зараз чотири: Куба, КНДР, Іран та Сирія.

Влада США може накласти на країну-спонсора тероризму такі категорії санкцій:

обмеження на економічну допомогу;

заборона на експорт та продаж зброї, а також товарів подвійного призначення;

різні фінансові та інші обмеження;

зняти дипломатичний імунітет із представників країни.

Крім того, такий захід – серйозний репутаційний удар по державі, а також по країнах, які торгують із “терористичною” державою.

Чому Україна вимагає визнати Росію країною-спонсором тероризму?

Ще в березні президент України Володимир Зеленський після ракетного удару росіян по центру Харкова закликав лідерів країн світу визнати РФ країною-терористом.

“Ракета в центральну площу Харкова – відвертий, нічим не прикритий терор. Після такого Росія – це держава-терорист. Ніхто не пробачить. Ніхто не забуде”.

Закликаємо всі держави світу негайно та дієво відреагувати на таку злочинну тактику агресора та проголосити, що Росія здійснює державний тероризм. Вимагаємо повної відповідальності для терористів у міжнародних судах”, – заявив він.

У квітні, як видно з даних WP, Володимир Зеленський вже офіційно звернувся до президента США Джо Байдена з проханням визнати Росію країною-спонсором тероризму.

Байден у відповідь не гарантував і не обіцяв вдатися до такого кроку, але запевнив, що він розглядає різні шляхи посилення тиску на Росію.

При цьому у WP нагадали, що США не наважувалися вносити СРСР до списку країн-спонсорів тероризму навіть під час Холодної війни.

Читайте також:  Ракетний удар по Львову: кількість загиблих зросла

У червні Зеленський знову закликав увесь світ визнати РФ спонсором тероризму. Заклик пролунав після атаки росіян на торговий центр у Кременчуці, через яку загинуло понад 20 людей.

“Бити ракетами по цивільних об’єктах можуть лише абсолютно відморожені терористи, яким не повинно бути місця на землі. І це не помилкові влучення ракет до дитсадків, шкіл, ТРЦ, житлових будинків, це прораховані удари. Росія повинна бути визнана державою – спонсором тероризму. Світ здатний, а отже, має зупинити російський терор”.

За кілька днів до цього комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію визнати РФ державою-спонсором тероризму.

У липні спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі звернулася до держсекретаря Блінкена із закликом зробити це (таке визнання – насамперед прерогатива держсекретаря”. Пообіцявши, що інакше це зробить Конгрес.

Як реагує Москва?

Дуже болісно. Ще в середині серпня Росія попередила США, що її визнання спонсором тероризму стане “точкою неповернення”. І може спричинити розрив дипломатичних відносин.

Що це означає для України?

Поки нічого. Якби визнання відбулося, це додало б ізоляції РФ на міжнародному рівні, а також посилило б тиск на агресора та країни, які з агресором співпрацюють.

Але.

Таке визнання додало б можливостей іноземцям, які постраждали від війни у ​​Чечні, Грузії та Сирії, подавати позови проти РФ у судах США. І ці іноземці претендували б на гроші від конфіскації російських активів. Що вочевидь не на руку Україні.

Вивезення зерна може ускладнитися і без визнання РФ спонсором тероризму, чого побоювалися США. Володимир Путін 7 вересня заявив, що Захід “кинув” Росію і потрібно обмежити напрями вивезення зерна з України через “зерновий коридор”.

Що Україна робитиме далі?

Народний депутат, голова Комітету Ради із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко у коментарі для OBOZREVATEL заявив, що Україна “почула думку” Байдена, проте не згодна з ним і продовжуватиме переконувати США змінити рішення.

“Ми і далі працюватимемо з нашими американськими друзями і переконуватимемо їх. Ми почули їхню думку, але ми готові до продовження діалогу на цю тему і намагатимемося переконати їх”, – сказав він.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: