facebook

Пенсії хочуть обмежити: що задумали у пенсійній реформі

Це є важливим кроком на шляху до фінансової стабілізації пенсійної системи, проте впровадження цих змін вимагатиме значних зусиль як від влади, так і від суспільства

Пише - джерело.

Оновлені домовленості України з Міжнародним валютним фондом (МВФ), у рамках яких країна отримає фінансову допомогу у розмірі 1,1 мільярда доларів, мають важливі умови для проведення масштабної пенсійної реформи.

Докладніше про те, що пенсіонерам хочуть скасувати доплати та надбавки, повідомляє Судово-юридична газета.

Українська пенсійна система вже давно стикається із серйозними викликами, які загострилися останніми роками. За даними МВФ, попри спроби реформування пенсійного забезпечення під час пандемії COVID-19 багато проблем залишилися невирішеними.

Основна з них — складність самої пенсійної системи, що призводить до правової невизначеності та збільшення кількості судових спорів. Численні судові справи, що виникають через неясність законів, завдають значної шкоди державному бюджету, особливо бюджету Пенсійного фонду. У

світлі цих факторів Міжнародний валютний фонд настійно рекомендує українській владі переглянути чинне пенсійне законодавство та усунути існуючі прогалини, які спричиняють юридичну плутанину.

В оприлюдненому документі МВФ міститься перелік заходів, які Україна зобов’язана вжити для зниження витрат на пенсійне забезпечення та підвищення прозорості системи.

По-перше, передбачається внесення змін до законодавства для усунення неясностей, що виникають у разі визнання пенсійних законів неконституційними. Це допоможе запобігти юридичній невизначеності та уникнути додаткових витрат на судові розгляди. Крім того, пропонується заборонити будь-які зміни до пенсійного законодавства, які вносяться через непов’язані закони, які не стосуються безпосередньо пенсійної системи.

По-друге, українська влада планує переглянути систему індексації пенсій. МВФ пропонує змінити механізм індексації тих пенсій, які прив’язані до рівня заробітної плати, а також покращити адресність пенсійних доплат, що дозволить точніше розподіляти фінансові ресурси та спрямовувати їх тим, хто дійсно потребує підтримки.

Читайте також:  У середмісті Франківська невідомі покрали туї

Одним із ключових заходів стане обмеження сум додаткових виплат пенсіонерам, які перевищують їхні законні права, отримані за рахунок внесків.

Україна також зобов’язалася розробити середньострокову концепцію вдосконалення пенсійної системи. Зокрема, йдеться про створення більш спрощеної та прозорої структури, яка краще відповідатиме сучасним економічним реаліям та демографічним змінам.

Одним із ключових завдань на найближчі роки стане розробка другого рівня пенсійного забезпечення, який має передбачати обов’язкові накопичувальні пенсії.

Україна також взяла на себе зобов’язання не запроваджувати нові види спеціальних пенсій чи пільг, які можуть ще більше ускладнити систему та призвести до зростання витрат на пенсійне забезпечення. Це включає заборону на надання додаткових прав пенсіонерам, які не пов’язані з їх законними пенсійними внесками. Також у рамках реформи буде запроваджено єдиний механізм індексації всіх пенсій, щоб уникнути дисбалансів у системі.

Окрім змін у пенсійній системі, Україна зобов’язалася працювати над покращенням адресності соціальної підтримки. За допомогою Світового банку планується розробка програм, спрямованих на об’єднання різних видів соціальної допомоги в єдиний пакет, який ґрунтуватиметься на індивідуальних потребах громадян, незалежно від їхнього соціального статусу.

Україна зобов’язалася регулярно інформувати МВФ про будь-які нові фонди чи програми, які можуть вплинути на пенсійне законодавство. Зокрема, уряд повинен негайно повідомляти про будь-які зміни в законодавстві, які стосуються пенсійної системи, та обговорювати їх із представниками фонду.

Сообщение Пенсії хочуть обмежити: що задумали у пенсійній реформі появились сначала на NEWS TiME.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: