facebook

Чому у горщиках з квітами пліснявіє ґрунт

Існують певні причини для такого явища.

Пише - джерело.

Восени, коли у квартирі стає прохолодно і підвищується вологість повітря, на ґрунті у квіткових горщиках нерідко утворюється наліт. Квітникарі-любителі можуть не надати цьому значення. А дарма, адже наслідки можуть бути критичними.

Рослина заражається грибковою інфекцією, оскільки білий або сірий наліт — це не що інше, як цвіль. У квіткових горщиках вона буває двох видів: біла і чорна. Остання, до речі, небезпечна не тільки для рослин, але і для людини, тому що може викликати важку алергічну реакцію, яка призводить до проблем із диханням.

Чим небезпечна цвіль для рослин

Грибок, який утворює цвіль, живе скрізь: і в темних вологих підвалах, і у світлих комфортних квартирах. Його спори розлітаються всюди і, знайшовши відповідні умови, починають проростати. У квіткових горщиках їм особливо комфортно, адже там волого і тепло.

Найчастіше в них виростає біла цвіль (гриб мукор), яка також полюбляє органічні залишки, сіно і харчові продукти. У людей і тварин з ослабленим імунітетом вона може викликати серйозне інфекційне захворювання — мукоромікоз.

Завдає цвіль істотної шкоди й рослині, в горщику якої вона оселилася. На ґрунті утворюється щільна кірка, яка порушує нормальний обмін повітря. Погіршується якість ґрунту через зміну кислотності та мінерального складу. Стебла і листя, не отримуючи необхідного харчування, в’януть і сохнуть, а коріння через надмірну вологість загниває. Якщо не вжити екстрених заходів, рослина загине.

Причини появи цвілі у квіткових горщиках

Надлишок вологи — основна причина того, що у квіткових горщиках оселяється цвіль. Це відбувається головним чином через помилки у догляді за кімнатними рослинами.

Так, у горщику може бути неякісний дренаж, через що в ньому вода застоюється, або маленький дренажний отвір, який часто закупорюється.

Надмірний і частий полив також сприяє появі цвілі. Втім, і якість води відіграє в цьому не останню роль, особливо, якщо поливати рідиною з-під крана.

Зазвичай цвіль розвивається там, де є підвищена вологість повітря. У квартирі це найчастіше трапляється, коли відсутнє опалення, а за вікном прохолодно. Рослини тоді споживають менше води, а через низьку температуру волога випаровується з ґрунту повільно. Накопичуючись, вона створює оптимальні умови для розвитку грибкової інфекції.

Цвіль може потрапити в горщик і з неякісного ґрунту. Добре розвивається грибок також на глинистих і важких ґрунтах.

Як позбутися цвілі у квіткових горщиках

За перших ознак появи цвілі у квіткових горщиках робіть все, щоб її видалити. Інакше вона поглибиться в ґрунт і оселиться на коренях рослини, що може призвести до її загибелі.

Тому відразу ж зніміть і видаліть верхній шар ґрунту в горщику, що вбереже ґрунт від подальшого зараження. Решту землі пролийте водою з лимонним соком (1 ч. л. соку або щіпка лимонної кислоти на склянку води) або рожевим розчином марганцівки — це допоможе нейтралізувати спори цвілі, які знаходяться там.

Читайте також:  Хліб з цвіллю: викинути чи з'їсти

Після чого замініть віддалений шар ґрунту на свіжий, склад якого відповідає саме цій рослині. До нього додайте розмелене деревне (можна активоване) вугілля або подрібнений мох сфагнум: вони діятимуть як бактерицидний засіб.

Потім полийте рослину під корінь розчином фунгіциду (Фітоспорін-М з розрахунку 15 крапель на 1 л води).

Кращий спосіб позбутися цвілі — пересадити рослину в новий горщик зі свіжим ґрунтом. Адже невідомо, наскільки поширилися спори цвілі.

Надалі, щоб не створювати умови для появи грибка, підтримуйте нормальний рівень вологості в горщику: стежте за поливом і регулярно розпушуйте верхній шар ґрунту.

Профілактика появи цвілі у квіткових горщиках

Боротися із цвіллю нелегко, тому краще зробити все, щоб попередити її появу.

Для початку саджайте кімнатну рослину у горщик, на стінках і дні якого є перфорація. Вона сприяє випаровуванню зайвої вологи, а це означає, що усуває одну з головних умов для розвитку цвілі. Збільшить відтік вологи з горщика і якісний дренаж з керамзиту або битої цегли.

Ґрунт перед посадкою рекомендується продезінфікувати. Тому слід прожарити його в духовці за температури 200°С або потримати над парою. Для цієї мети підійде і полив субстрату рожевим розчином марганцівки.

Щоб грибкова інфекція не розвивалася, в ґрунт перед посадкою або пересадкою рослини додайте розмелене деревне вугілля або подрібнений мох сфагнум. Верхній шар ґрунту присипте керамзитом — це створить перешкоду для утворення сухої кірки на поверхні.

Стежте за поливом. Зволожуйте ґрунт у міру висихання, бажано відфільтрованою або відстояною водою. Регулярно розпушуйте ґрунт, щоб забезпечити його нижні шари киснем. Такий правильний повітрообмін перешкоджає закисленню ґрунту і поліпшує стан кореневої системи рослини.

Регулярно провітрюйте приміщення і слідкуйте за температурою в ньому: не допускайте занадто високої або низької. Різкі коливання температури не кращим чином впливають як на рослину, так і на ґрунт, в якому вона росте.

Цвілі протипоказане яскраве світло, тому приділіть увагу освітленню кімнати: воно має бути достатнім. В осінньо-зимовий період організуйте додаткове освітлення для кімнатних рослин. Для цього можна встановити лампу на підвіконні.

Регулярні підгодівлі деревною золою забезпечать квітам захист від інфекцій і поліпшать вентиляцію ґрунту.

Запобігти інфекції допоможуть і профілактичні поливи слабким розчином марганцівки, які слід проводити раз на місяць, а також такий народний засіб, як часник. Перед поливом кілька його зубків, розрізаних на частини, закопайте ближче до стебла рослини, а після розпушування ґрунту видаліть їх.

Боротьба із цвіллю у квіткових горщиках не буде успішною, якщо не видалити всі її осередки в будинку. Часто вона з’являється на віконних рамах і підвіконнях, особливо якщо встановлені склопакети. Зазвичай там і знаходиться ваша маленька оранжерея. Тому стежте за чистотою цих місць.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: