facebook

Франківські підрядники судяться з містом через несплачені борги

Двадцять один підрядник, що виконував роботи на замовлення департаментів ЖКГ, освіти та Управління капітального будівництва Івано-Франківської міської ради, судиться з містом за повернення зароблених грошей.

Пише - джерело.

Міський голова Руслан Марцінків повідомив Суспільному, що до першого вересня обіцяє більшість боргів погасити.

Суми заборгованості коливаються від 100 тисяч і до кількох мільйонів гривень. Так департамент ЖКГ станом на п’яте червня офіційно подав інформацію про борг 13-ти ФОПам у розмірі понад 2 млн грн. Хоча деякі підприємці заявили, що їх немає у цьому списку, інформує Фіртка з посиланням на Суспільне.

Підприємцю Юрію Чабану місто заборгувало 600 тис. грн. Чоловік каже, що міська влада систематично ігнорує вирішення даного питання: “Ситуація, яка склалася з нашим підприємством, типова. Ми впродовж трьох років намагалися співпрацювати з владою як виробник вуличного обладнання. Співпраця просувалася спочатку добре, а потім з кінця 2018-го і до сьогодні співпраці нема ніякої. Ніхто нічого не пояснює”.

Юрій Чабан з’ясував, чому його підприємства немає у списку ФОПів, яким заборгувало місто за виконані роботи. За його словами, відбувається маніпуляція, яка межує з порушенням бюджетного законодавства.

“Департамент ЖКГ, департамент освіти чи інші структурні підрозділи міськвиконкому отримали вказівку не реєструвати свою кредиторську заборгованість. Насправді борг є, але його в бухгалтерському обліку не існує. Вони не підписують акти виконаних робіт, а ті акти, які підписані, вони в бухгалтерському обліку не показують. І список, який показували, – це десята частина тих боргів, які існують. Там не два мільйони має бути, а десь мільйонів 15”, – каже Юрій Чабан.

Чоловік розповідає, що підприємців обурює той факт, що міська влада не визнає наявність боргу. І це тоді, коли у кожного підприємця, хто відповідально ставиться до документації, на руках є акти виконаних робіт з підписами, з мокрими печатками.

“На початку травня ми подали позов у господарський суд Івано-Франківської області. Позов по одному з наших договорів підряду – до департаменту комунальної політики про стягнення боргу в межах 620 тис. грн. На сьогодні відкрито провадження. Суддею прийняте рішення про спрощений розгляд справи. Це відбувається у справах, які не є складними по суті. Є договір, є невиконані зобов’язання, є підтверджені ці зобов’язання відповідними актами, – і кредитори звертаються про стягнення зі своїх боржників цих коштів”.

Суддя господарського суду Івано-Франківської області Оксана Фанда розповідає, що у їхньому суді є 21 справа про заборгованість міста перед підприємцями. Вони порушені цього року.

“Загальна сума заявлених вимог – 5 609 тис. грн. Це справи, які не є складними, і для суддів вони не є проблемою для розгляду. Єдине, зараз карантинні обмеження і трохи затягується розгляд. Частина з них є розглянутими – вісім справ. По них прийняті судові рішення. Є справа на суму 465 тисяч грн. Вона розглянута. Справи на найбільші суми ще не розглянули”, – говорить Оксана Фанда.

Читайте також:  Не порушував карантин. Франківський апеляційний суд виправдав батюшку УПЦ Московського патріархату

Завідувач кафедри фінансів Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Омелян Левандівський вважає, що підстав для таких заборгованостей у міської влади не повинно бути.

“Тут виникає питання: свідомо це робиться чи несвідомо? А враховуючи ці судові позови, сплати, то виникає питання: а може і відсотки за кредит проплатити? Якщо поглянути на структуру залучення коштів до міського бюджету, то ми маємо різні джерела: податкові джерела справно поступають, у повному обсязі. В цьому плані проблем аж таких немає”, – каже Омелян Левандівський.

За його словами, Україна в надходженні коштів до міського бюджету – одна із лідерів: “В структурі ВВП надходження коштів до місцевого бюджету – близько 6,5 %. Це більше, як у провідних країн. Наприклад, Польща – 4, 3%. Приблизно так само Франція й Італія”.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяє погасити більшість боргів перед підприємцями до першого вересня цього року: “Те, що у нас зареєстровано у казначействі у фінансовому управлінні – це близько вісім млн грн. Це по ремонтних роботах, які ми замовляли по системі ProZorro. Ми розуміємо, що ці борги є. Багато підрядників в умовах коронавірусу боялися, що ми їх не погасимо. Маємо декілька судових спорів. І ми поступово закриваємо ці борги”.

Руслан Марцінків розповів, що під час пандемії в першу чергу закривали доплати, премії: “Ми 33 млн грн витратили на пандемію. Але я думаю, що до першого вересня ми погасимо цю заборгованість за 2019 рік. Можливо, там ще є пару актів за 2018 рік”.

Він каже, що вони попереджають підрядників про можливу заборгованість щодо оплати робіт: “У нас є щонайменше 80 об’єктів в роботі по декількох департаментах. І деякі департаменти ми попереджали, що у нас буде затримка з оплатою. А деякі керівники департаментів не попередили підрядні організації, які йшли на тендери, що будуть затримки”.

За словами Руслана Марцінківа, є проблема з якістю робіт по кількох об’єктах, коли підрядники неякісно виконали роботу.

“Платити за те, що не виконано до кінця, ми не будемо. Ми зараз з’ясовуємо по департаменту освіти та департаменту комунального господарства, чому деякі неякісні роботи були заактовані і підписані технаглядом”, – пояснює міський голова.

“У нас є відкритий бюджет і можна видатки подивитися. Станом на сьогодні ми жодної копійки не боргуємо по податках. Це приклад того, що ми уміємо управляти фінансами навіть у важких умовах”, – переконаний Руслан Марцінків.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: