facebook

15 хвилин без пульсу: у Єгипті на відпочинку на морі товариш врятував медика-прикордонника з України

Колеги реанімували чоловіка після 5 хвилин перебування під водою та 15 хвилин без пульсу.

Пише - джерело.

Український медик-прикордонник Ігор Манкевич під час відпочинку в Єгипті врятував свого колегу, який ледь не потонув у Червоному морі. Чоловік зачепився за канат і близько п’яти хвилин пробув під водою.

Про це йдеться на сайті Державної прикордонної служби України.

Інцидент стався на території одного з курортних готелів, в якому лікар відділення клініки хірургії військово-медичного клінічного центру (ВМКЦ) Держприкордонслужби відпочивав разом із дружиною і ще двома колегами, зокрема з потерпілим.

“Після чергового занурення я помітив, що Максим задовго перебуває під водою. Одразу про лихе не подумав, але пірнувши я побачив, що його нога була обвита тросом, який з’єднує буй на поверхні води з металевим гаком, що кріпиться до дна”, – згадав Ігор.

Спроба самостійно звільнити чоловіка виявилася невдалою, тож медик покликав на допомогу товариша.

“Удвох з Віталієм ми продовжили намагання звільнити ногу Макса з канату. Іноді нам допомагали інші відпочивальники, але нам все одно не вдавалося його витягнути. Він залишався у пастці за один метр від поверхні води, здавалося, вже більше трьох хвилин…” – продовжив прикордонник.

Згодом рятівникам передали столовий ніж, однак “для перерізання троса, товщиною у два пальці, цього було недостатньо”.

“У цей час Аня (дружина Манкевича. – Ред.) побігла на берег і принесла більший кухонний ніж. Невідомий чоловік взяв у неї ножа, підплив до нас, пірнув та перерізав злощасний канат. За моїми припущеннями, Максим перебував під водою не менше чотирьох хвилин, а можливо й усі п’ять”, – вказав Ігор.

Читайте також:  Обірвався канат: українка, катаючись на водному парашуті в Єгипті, з усієї сили влетіла головою в катер (відео)

Чоловіки підняли Максима на поверхню і доправили до пірсу за допомогою рятувальних кіл, потерпілий вже не дихав.

“Усі ознаки вказували на утоплення. (…) приступили до “відкачування”, – розповів Манкевич. – На непрямий масаж серця і штучну вентиляцію легень ми витратили хвилин 15, а може й більше! (…) “пробився” пульс, з’явилося слабке дихання!”

За цей час персонал готелю приніс кисневий балон з маскою, а коли Максима донесли із пірсу на берег, на місце інциденту приїхала швидка. Українця госпіталізували до реанімації.

“Приблизно за пів години лікарі повідомили, що Максим буде жити – є пульс і артеріальний тиск, підвищується сатурація, – зазначив медик-прикордонник. – Він перебував у медикаментозному сні та був під’єднаний до апарату ШВЛ”.

Потерпілий прийшов до тями наступного дня, згодом його перевели до загальної палати, де він перебував під наглядом лікарів ще дві доби, після чого був виписаний з медзакладу.

Максим вже повернувся до України і обстежився в прикордонному шпиталі, усі його фізіологічні показники – в нормі. Про рятувальну операцію лікар нічого не пам’ятає.

“Звісно, мою вдячність товаришам за врятоване життя не можна виміряти якоюсь величиною. Вони чудові люди і вірні друзі! Буду кликати за кумів”, – обіцяє він.

Як повідомлялося, у Єгипті 28 травня поблизу міста Дахаб під час дайвінгу стало зле колишньому главі Служби зовнішньої розвідки (2014-2016) Віктору Гвоздю. Його доправили до клініки, але врятувати не вдалося. Лікарі кажуть, що колишній чиновник надто довго перебував під водою.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також:


Мітки: